Војвода Степа

Војвода Степа је насеље у Србији у општини Нова Црња у Средњобанатском округу. Према попису из 2011. било је 1.374 становника.

Највећи велепосед у Банату био је Андрије и Александра Чеконића од 35.000 катастарских јутара земљишта. На њему су формирана најбројнија колонистичка села: Војвода Степа, Банатско Карађорђево, Александрово. Првобитно име села је било „Леоновац“, по сину грофа Чекоњића на чијем је поседу основано село.

Становници су одлучили да селу дају име по свом команданту, војводи Степи Степановићу. Војвода Степа је насељена 1923. године, колонизацијом из разних делова Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (Херцеговине, Црне Горе, Лике и Босне), а такође и доласком српских оптаната из Мађарске (Батања) и Румуније.

Војвода Степа

Трг Војвода Степе

Војвода Степа У насељеном месту Војвода Степа налази се споменик и мурал посвећен овом чувеном војсковођи, такође у његову част на тргу се налазе и

Опширније >>>
Војвода Степа

Рибњак

Војвода Степа Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur

Опширније >>>
Војвода Степа

Храм Светог Василија Острошког

1988– 1989. godine urađena je fasada i unutrašnjost crkve, i uvedena je električna energija.
1999. izmenjen je lim na kupoli.
2004. godine sanirana je vlaga.
2008. godine malterisana je unutrašnjost i crkva je okrečena.
2010. izbetonirana je staza okolo hrama.
2011. urađena je elektrifikacija crkvenog zvona.

Опширније >>>