Спомен музеј Ђуре Јакшић

Српска Црња

Спомен музеј Ђуре Јакшић

Спомен музеј- родна кућа Ђуре Јакшић се налази у селу Српска Црња – на самој румунској граници. Отворен је 1980. године у родној кући великана романтичарске уметности, која је грађена у типичном панонском стилу почетком XIX века. Родна кућа Ђуре Јакшића, споменик је културе од великог значаја.

 

Песник и сликар Ђура Јакшић (1832. – 1878.) оставио је иза себе обимну галерију портрета, двадесетак икона и исто толико композиција са темама из средњевековне и новије историје српског народа.  Квалитетне репродукције његових значајнијих слика које се чувају у Народном музеју у Београду, могу се видети у Ђуриној родној кући у Црњи (поред оригилнала- осликаног иконостаса који је у Цркви Светог Прокопија, преко пута). Избор најзначајнијих песама и одломака из приповетки одабрали су кустоси Народног музеја у Зрењанину и уврстили у историјско-уметничке збирке. Формирана је и етнолошка збирка. У оквиру родне куће у галеријском простору излажене су слике савремених уметника.

Радно време музеја је сваког радног дана од 9ч до 14ч.

За посете викендом/након радног времена  потребно је најавити раније.

Војвода Степа

Трг Војвода Степе

Војвода Степа У насељеном месту Војвода Степа налази се споменик и мурал посвећен овом чувеном војсковођи, такође у његову част на тргу се налазе и

Опширније >>>